Dagexcursie Sallland

Op 25 juni gaan we naar Salland!  In de tuin van Nynke Atsma in Luttenberg worden we ontvangen met koffie en thee en iets lekkers. Van daar gaan we naar de  Hof van Eigenaardigheden in Raalte waar we ook de lunch gebruiken. Als derde bezoeken we de kwekerij van Arjan Schepers in Marienheem. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Tuin van Fortmond in Olst.

De tuin van Nienke Atsma

Rondom de boerderij uit 1929 is na dertig jaar tuinieren een echte liefhebberstuin ontstaan. Behalve liefde voor de muziek deelde Nynke met haar echtgenoot, pianist Rudy de Heus, de passie voor tuinieren. Na zijn overlijden in 2009 bleef de tuin onverminderd haar grootste hobby en bron van energie en levensvreugde.

Over de ontstaansgeschiedenis van deze tuin: Tijdens een vakantie in de Franse Ardennen, wandelen ze langs de Maas. Tussen het pas en de Maas lag een strook met een weelderige begroeiing van wilde planten. Adembenemend mooi. Zoniet wilden ze zelf realiseren, maar hoe? Een bezoek aan de Tuinen van Ton Terlinden in Ruinen bevestigde nogmaals in hun overtuiging dat de natuur de inspiratiebron moest zijn voor deze tuin. Ze namen tuinontwerper Ton Alferink uit Lemelerveld in de arm voor de vormgeving en de ruimtelijke indeling. De beplanting namen ze zelf voor hun rekening. Het resultaat is een tuin van 4500 m2 met een vloeiende belijning en een weelderige beplanting.

www.detuinvannynke.nl

Hof van Eigen-aardigheden

De oude smeedijzeren poort geeft toegang tot een ca 1,2 ha grote landschapstuin. In de rozentuin veel botelrozen en klimmers als New Dawn, Blush Noisette en Quirlande d'Amour. Daarnaast staan er tientallen geur- en heesterrozen. Ook mispels en Eucalyptus ontbreken hier niet. Verderop borders met buxusbollen, kruidentuin, bijenhoek met drachtplanten en nog veel meer. Kortom een uitgebreide landschapstuin.

www.destentor.nl

Kwekerij van Arjan Schepers

Het is een kleinschalige kwekerij met een bijzonder assortiment vaste planten. Ze kweken nieuwigheden die een verbetering van bestaande soorten maar ook oudere varieteiten die bewezen hebben nog altijd van waarde te zijn. Het assortiment omvat planten waarvan we weten dat ze gezond zijn, stevig staan, winterhard zijn, niet woekeren en een grote sierwaarde hebben. Dit kan alleen een mooie bloeiwijze zijn, maar meestal is het een samenspel vanbloei, blad en stelen.

www.arjanschepers.nl

Tuin van Fortmond

De Tuin van Fortmond is buitendijks gelegen in de uiterwaarden van de IJssel, waar de rivier tussen Olst en Wijhe een grote slinger naar het westen maakt. Het geheel heeft een oppervlak van 1 ha. Rondom het architectonisch moderne designhuis is een tuin ontworpen met veelal hoogopgaande plantengroepen waartussen veel siergrassen groeien. Het huis en de siertuin (4000 m2) liggen op een vroegere rivierduin zodat er veel hoogteverschillen zijn. De siertuin gaat over in een glooiend gazon (2000 m2), onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onderbegroeiing. Tenslotte ligt aan de rand van het terrein een bloemenweide (2000 m2) genzend aan het natuurgebied De Duursche Waarden.

We worden ontvangen in de bijzondere woning van waaruit u een panoramisch uitzicht heeft over de IJsselvallei met in de verte aan de overkant van de rivier de heuvels van de Veluwe.

www.detuinvanfortmond.nl

Datum: 25 juni 2022

Startlocatie: Nieuwe AOC Terra, Huizingsbrinkweg 9, Emmen

Tijd: 8.00-18.00 uur

Kosten: € 30,- voor leden; niet-leden € 55,- incl. vervoer,  koffie / thee,  lekkers en lunch

Aanmelden: uiterlijk 4 juni 2022  d.m.v.  het aanmeldingsformulier

Leden van andere Groei & Bloei-verenigingen mogen zich ook aanmelden, dus meld u zich op tijd aan!