Emmen

Welkom in de tuinen van Groei en Bloei Emmen

 

We zijn blij dat we u dit jaar in de regio Emmen 16 open tuinen kunnen laten zien. Hieronder vindt u als voorproefje een korte beschrijving van de tuinen.

U kunt zich overigens nog steeds aanmelden : zie website Open Tuinen Carrousel Drenthe (klik hier). Uw tuin zal dan worden vermeld op de website en de digitale flyer.
 

BlommenTuin

Hoofdstraat 51, 9528 PB Buinen - op 15 en 16 juni te bezichtigen.
Een tuin op het zand: stokoude lindebomen, een poel vol leven, grassen, verse groenten in de moestuin en veel bloemen in de borders en bloemenweide vullen de 4.000 m2 achter de zeventiende-eeuwse boerderij. Oud en jong, open en besloten vloeien samen in de tuin. Minimale controle, maximale natuur.
De BlommenTuin wordt veelvuldig gebruikt als fotostudio, waar bloemen & planten de dankbare fotomodellen zijn.

 

De tuinen van Het Buitengasthuis

Mepperstraat 11, 7855 PH Meppen - te bezichtigen op 11 en 12 mei en op 7 en 8 september.
De tuinen van Het Buitengasthuis (5.500 m2) liggen op de historische grond van Erve Nijenhuis in het dorp Meppen. Een erf dat al sinds 1450 wordt genoemd. De huidige boerderij bestaat sinds 1870 en herbergt ook Het Buitengasthuis dat sinds 2022 is geopend met de expositie “Wat een beeld van een verpleegkundige”.
De expositie gaat over het publieke imago en de beroepsidentiteit van verpleegkundigen. De tuinen bestaan uit bloemenborders, een schapenwei en groentetuin.
 

Buurman en Buurvrouw

H. de Langestraat 15 en 17, 7815 ED Emmen - te bezichtigen op 7 en 8 september.
Onze stadstuin van 250 m2 is biologisch en in de Dutch Wave stijl, dus grassen gecombineerd met vaste planten. Het betreft twee voor- en achtertuinen van buren in de wijk Emmermeer.
Dus ben je benieuwd hoe je een Dutch Wave tuin kunt aanleggen op een klein oppervlakte of hoe je meer kunt vormgeven samen met je buren, laat je dan door ons inspireren.
 

HaMiArtGarden

HaMiArtGarden:
Westelijke Doorsnee NZ 23, 7881 PA Emmer-Compascuum - te bezichtigen op 11 en 12 mei, 15 en 16 juni en 7 en 8 september.
Kleine fantasietuin van 800 m2 met waterpartijen, pergola, veranda, oosters prieel en mogelijkheid om schilder en tekenkunst te bewonderen. Mogelijkheid voor portretfoto.

Heemtuin de Looackerhof

Loo-Ackers 29A, 7824 NJ Emmen - te bezichtigen op 11 en 12 mei.
Natuurlijke tuin met twee vijvers, bosgedeelte, fruitbomen en diverse zitjes. Er staat verspreid door de tuin diverse kunst. Op de zondag staan er ook een aantal kramen met een grote verscheidenheid aan standhouders zoals kunst, tuinartikelen, biologische lekkernijen, oude ambachten, tuindecoraties, enz.
Op de andere dag zal de theeschenkerij geopend zijn (zelfbediening) en bij goed weer zullen er waarschijnlijk tafels buiten geplaatst worden waar nog wat leuks en lekkers verkocht wordt.

Heerloo in de Landouwen

Achterweg 26, 7874 TM Odoornerveen - te bezichtigen op 11 en 12 mei, 15 en 16 juni en 7 en 8 september.
Heerloo in de Landouwen is een liefhebberstuin van 3.000 m2 rondom ons huis en gelegen temidden van akkers en weiden.
In de verte daken van boerderijen en de bosrand.
Indien geen landbouwverkeer, dan absolute stilte. Vrij uitzicht rondom. Natuurlijk prachtige zonsondergangen en wolkenluchten. Strakke en vloeiende lijnen. Borders met bloemen in allerlei kleurcombinaties, met gebruik van “grassen”. Gescheiden van elkaar met voornamelijk beukenhagen en gazons. Daarnaast borders met wilde planten, een moestuin (permacultuur) en een vijver.

Hondsrugtuin

1e Exloërmond 12, 9573 PA 1e Exloermond - te bezichtigen op 7 en 8 september.
Een tuin van 3.000 m2 in het vlakke Veenkoloniale landschap, omgeven door een windsingel met mooie doorkijkjes. De tuin is aangelegd in een natuurlijke stijl. Grote borders in verschillende kleurnuances. Grote verscheidenheid aan vaste planten, éénjarigen en grassen. Meerdere borders in prairie sfeer.
 

De Hoofdmeesterstuin

Kanaal A Noordzijde 16, 7881 KG Emmer-Compascuum - te bezichtigen op 11 en 12 mei, 15 en 16 juni en 7 en 8 september.
Vanuit de hoger gelegen gerestaureerde voormalige woning van de hoofdmeester uit 1928 kijkt men over de voortuin heen over het Drentse land. Achter en opzij een zeer afwisselende tuin met steeds weer verrassende gedeeltes. Een grote verdiepte vijver, een kruiden- en groentetuin, bordereilanden in het gras, bloemenweiden, een fruitboomgaard en veel verborgen hoekjes. De borders zijn weelderig en kleurrijk en bijna alle eenjarigen en vaste planten zijn zelf gezaaid in de kweekkas. Een vrij jonge tuin van 4.000 m2 waar toch al veel moois te zien is. U bent meer dan welkom om onze trots te komen bekijken, de koffie en thee staan klaar.
 

Imke & Sikko Boelema

Oude Zuidbargerstraat 7, 7812 AV Emmen - te bezichtigen op 15 en 16 juni en op 7 en 8 september.
In 2012 is een nieuw gebouwd huis in het oude brinkdorp Noordbarge, dat nu een wijk in Emmen is. De voortuin is lang en ondiep met brede trap en pergola’s met blauwe regen, taxusblokken en grote turquoise potten omgeven door weelderige beplanting.
Een smalle zijtuin met vooral oranje en witte bloemen met pergola’s met witte regen, clematis, rozen en campsis.
Achter het huis is een groot terras dat uitkijkt over een ronde vijver (9m) met borders in blauw /wit/zachtgeel. Verderop in de tuin een grote border in donkerrood/roze/wit. Daarna kom je ook in het oude gedeelte van de tuin met de oude walnoot en appelbomen die behouden moesten blijven en een lange schaduwborder met een oude eik en kersenboom. Terugkerend aan de zonkant nog een gele border en een door taxus omarmde ronde border in paars/rose tinten.

Jolande Schoemaker


Vastenow 154, 7885 AP Nieuw-Dordrecht - te bezichtigen op 12 mei, 15 en 16 juni en 7 en 8 september.
Grote landschappelijk aangelegde tuin (22.000 m2) waar je heerlijk kunt rondwandelen. In mei bloeien de meer dan 100 rododendrons volop en geven een spektakel van kleur. In juni is het de tijd voor de rozen in de formele rozentuin. In augustus zien we veel late zomerbloeiers en staan de siergrassen meer dan manshoog. Ook hangt er dan veel fruit in de boomgaard en is het oogsttijd in de moestuin en de kas. We genieten niet alleen van de vele bloeiende planten, maar ook van heel veel verschillende dieren, die een plekje in onze tuin hebben gevonden. Voor bestuivende insecten is er voedsel van februari tot eind november, de grote vijver is de woonplaats van kikkers, salamanders, libellen en heel veel andere waterinsecten, maar wordt ook bezocht als drinkplaats door reeën en andere zoogdieren. Tientallen verschillende vogelsoorten wonen permanent in het vogelbos of doen het in de najaar en voorjaar aan als pleisterplaats tijdens de trek. Er is altijd veel te zien en te beleven. We vertellen u graag meer tijdens uw bezoek.
 

Keramiektuin Harwi

Kanaalstraat 9, 7858 TE Eeserveen - te bezichtigen op 11 en 12 mei, 15 en 16 juni en 7 en 8 september.
De tuinen van Harwi (20.000 m2) bestaan 23 jaar. Dit zie je aan de grote bomen en de mooie grote vijvers.
Het is een natuurlijke tuin met vijvers, sloten en vergezichten over de velden. Waar soms de reeën en koeien grazen.
In de tuinen staan bankjes en stoelen, zodat je kunt genieten van kunst en de natuur. Er leven naast verschillende vogels, ook kikkers en allerlei insecten en vlinders.
De kunstobjecten gemaakt van keramiek, glas, steen, RVS of brons.
Na afloop van de wandeling kun je een kijkje nemen in de galerie en voor de innerlijke mens is er een lunchroom met een binnen en buiten terras.
De entree en het parkeren zijn gratis.
 

Het Kiewietsnest

Achterste Erm 16A, 7843 TC Erm - te bezichtigen op 15 juni en 8 september.
In 2020 een nieuw aangelegde landschapsstijltuin met grote natuurlijke vijver en veel mooie rododendrons.

Het Kleine Veldje

Kanaal A Noordzijde 85, 7881 KK Emmer-Compascuum - te bezichtigen op 11 en 12 mei, 15 en 16 juni en 7 en 8 september.
De tuin van 1.500 m2 is nieuw (2022) opgezet in delen, er is een deel met 25 soorten bamboe, een middendeel met diverse exotische planten waaronder palmen, bananen, gembers, fatsia’s, en nog veel meer diverse planten. Ook is er een deel met cactussen en een schaduwtuin, er is een Hosta tuin en vleesetende planten. Ook zijn er drie broeikassen voor nieuwe kweek en om te overwinteren.
 

Nel Postma

Orvelterbrink 67, 7812 ML Emmen - te bezichtigen op 16 juni. 
We hebben een besloten liefhebberstuin van circa 800 m2 met een grote verscheidenheid aan vaste planten, bomen en struiken. Er zijn verschillende gezellige zitjes en onverwachte hoekjes. In de achtertuin ziet u een opgeknipte Juniperus. Water is aanwezig in de vorm van een kleine vijver, mini vijvers en drinkschalen.

Pluktuin Klazienaveen

Derksweg t.o. nr. 54, 7891 PM Klazienaveen - te bezichtigen op 15 en 16 juni.
Tuin van ongeveer 3.500 m2 met veel fruitbomen, bloeiende struiken, vaste planten en éénjarigen. We hebben een prachtig zonnig terras waar je heerlijk kunt genieten van een kopje koffie en/of thee. Tegen een geringe vergoeding mag je bloemen plukken. Kinderen zijn van harte welkom in onze tuin!! Groepen (vanaf 10 personen) zijn welkom op afspraak.
Wij zijn ook open op het laatste weekend van juli (26/27 juli) en augustus (24/25 augustus). Het laatste weekend van september (28/29 september) is het smul- en plukweekend, dan mag je niet alleen bloemen plukken, maar ook fruit. Tevens is er dan gelegenheid om de verschillende fruitproducten te proeven!!

Stiltetuin de Stroetenhof

Huizingsbrinkweg 40a, 7812 BK Emmen - te bezichtigen op 8 september.
Het doel van de stiltetuin (2.500 m2) is mensen een openbare tuin bieden waar men tot rust kan komen. Het idee voor deze tuin is ooit ontstaan in Taizé, een retraitecentrum in Frankrijk. Op het terrein staat een kapelletje en dat is puur bedoeld om mensen tot rust te laten komen, we hebben geen religieuze achtergrond. Men kan er een kaarsje branden en even mediteren.
Er zijn verrassende paadjes, mooie doorkijkjes, een vuurplaats, een vijver in de vorm van yin en yang, gezellige zitjes en hier en daar een kunstwerk. Verder zijn er een blokhut en een materialenschuur.