Emmen

Af en toe zapp ik op de tv langs het programma:  weer verliefd op je huis. Vooral het laatste deel kijk ik dan even. De bewoners komen in hun opgeknapte kamer en de OMG’s zijn niet van de lucht. Ze laten wat voor en na opnames zien, de kamer is echt gemoderniseerd. Soms veel logischer en mooier vormgegeven, maar met bijna standaard een hoekbank en familieportretten aan de wand. En natuurlijk in deze tijd veel aardetinten en natuurlijke materialen. Trendy dus.

Dat gevoel bekroop me ook een beetje bij de tuin van Antje en Geert. Martha en ik kwamen op een ochtend vroeg in juni op bezoek. Het echtpaar was in de voortuin bezig. Ze bewonen een langwerpige bungalow met daarvoor een grasveld met een paar rechte borders met lage beplanting. Maar toen gingen we om de hoek….. De tuin is nog piepjong maar daardoor was de structuur van de tuin heel goed te zien. Golvende borders, sommige omzoomd met corten staal en gescheiden door grind en bestrating. Vloeiende hoogteverschillen en een open geheel. Nu kun je vanaf het terras aan de zijkant door bijna de hele tuin kijken. Het ontwerp en de beplanting komen van Arjan Schepers waar wij dit jaar ook nog naar toe zouden gaan met de zomerexcursie, maar dit kon helaas niet doorgaan. Arjan heeft Antje en Geert diverse beplantingen laten zien om te kijken wat hun smaak is en toen samen een ontwerp en een beplantingsplan uitgewerkt. Het moet een bloemrijk geheel worden met veel variatie van in groepen geplante  bloemen en grassen. Naar de achtertuin is een wadi aangelegd die gevoed wordt met het water uit de regenpijp. Daarachter nog een border voor wat groenten, kruiden en klein fruit. Daarachter ligt, beschermd, nog een terras met zithoek. De beplanting is in de Oudolf-achtige stijl. In eerste instantie dacht ik dus : trendy. Maar later besefte ik dat dit een soort tuin is die niet gauw verveeld. Er is een wisselende beplanting die in elk seizoen mooi is, met rustgevende grassen ertussen. En er is duidelijk rekening gehouden met klimaatverandering. De keuze aan planten bewijst dat als ook de wadi in de tuin. Op onze website vindt u het resultaat van onze eerste reportage

Ik ben benieuwd hoe de tuin er over een paar jaar uit ziet en ik voorspel dat ze de voortuin in dezelfde stijl gaan veranderen. Wij gaan in elk geval later in de zomer nog eens kijken hoe de planten zich hebben ontwikkeld en houden u op de hoogte. Houd u dus de website in de gaten. 

Zo wordt het meer één geheel en is het dorp Exloo een parel rijker geworden.

Margreet.