Emmen

Deze keer brachten we een bezoek aan Imke en Sikko Boelema en hun tuin in Noordbarge. Het is begin juni en een warme dag na een lange periode van nat en koud weer. Alles loopt bijna een maand achter in groei en bloei. Maar toch krijgen we een mooie indruk van de tuin. 

Op het terras en langs de paden verder de tuin in staan potten en bakken met allerlei tuinplanten. Die blijken uit het stuk tuin tussen het terras en de vijver te komen. Daar zijn een paar lei-sierperen gerooid omdat ze de vervelende gewoonte hebben wortelopslag te maken. Die zijn er nu uit en nu moeten de planten er weer in. Op het eerste gezicht kunnen ze nooit al die planten meer kwijt, maar wie weet: schijn bedriegt. Tijdens de rondgang door de tuin komen we meer potten en bakken tegen met kweeksels. Die moeten nog eens een plaatsje krijgen. Veel planten zijn overgeplant uit hun vorige tuin. Maar in deze nieuwe tuin waar ze nu negen jaar tuinieren, doet alles het buitengewoon goed. Maar niet alles. Hosta’s verdwijnen op mysterieuze wijze. En asters zijn leuk maar ze verspreiden zich te goed. Zevenblad werkt zich door andere beplanting en de bamboe was eerst zonder begrenzing geplant m.a.w. het leven van een tuinier gaat niet altijd over rozen.

De tuin is landschappelijk en romantisch, zoals Imke het graag omschrijft. De borders zijn vloeiend en op kleur geplant in cottage stijl. Er zijn schaduwplekken onder oude hoge eiken, een walnoot en een oude appelboom en zonnige plekken zoals de ronde vijver en de daarachter gelegen ronde border omringt door een taxushaag. Blikvanger is de prachtige oranje roos met daar onder een gigantische euphorbia op de hoek van het huis. En de mooie solitair Iris Germanica: supreme sultan. Hier en daar een prachtige roos. En veel variëteiten van floxen, sanguisorba, vrouwenmantel, geraniums en akeleien die zo mooi bloeien en laten dat nu haar lievelingsbloemen zijn. Rond het huis staan potten met planten en mooie ornamenten. Duidelijk een tuin van een liefhebber. Ze werken er veel in en het is voor Imke ook therapeutisch. Ze ontwerpt de borders, kiest planten combinaties, plukt hier en daar wat weg op haar wandelingen door de tuin. Het enige dat aan verandering onderhevig is, zou de kleur van de beplanting zijn. De kleur oranje spreekt haar tegenwoordig erg aan.

Bij het weggaan bekijken we de voortuin. Deze is niet het stiefkind geworden. Er staan ferme ornamenten in. Stoere balkenpoorten en grote potten met planten er onder. De balken zetten zich voort in de zijtuin als pergola waar rozen en witte regen over groeien. De tuin is nu al mooi, hoe zou dat over een maand zijn? Meer foto's in het fotoalbum.

Tips van Imke:

Tip 1:

Als je een border op zandgrond aanpakt, meng dan bentoniet door de grond. Dat houdt het vocht beter vast en hoef je niet zoveel te sproeien.

Tip 2:

Als je de dode stengels van vorig jaar opruimt, breek ze dan in stukjes en strooi het tussen de planten. Je hebt minder af te voeren naar de composthoop en het houdt de grond bedekt: minder onkruid en minder vochtverlies.

Tip 3:

Gooi oud blad bij de Rododendron’s en ze hebben geen tuinturf meer nodig.