Emmen

Op deze druilerige woensdag in juli, staan Martha en ik voor de voormalige kleuterschool in Weerdinge. Gebouwd in 1954 en na de wet op de Basisvorming, verlaten door de kleuters.

Het schooltje werd omgevormd tot een riante bungalow met een grote tuin. Links een mooi groot grasveld met enkele bomen, rechts een border met een grote variatie aan planten en een volledig beplante voormalige oprit. Dit is het huis en de tuin van Jan en Jeanne Vrolijk die hier in 2003 zijn komen wonen en er hun stempel nadrukkelijk op gezet hebben.

Toen ze het kochten was er eigenlijk alleen veel gras, een vijver, taxussen en bielzen. Wie weet kwamen die bielzen nog van de spoorlijn van de NOLS die vroeger langs hun perceel liep. Het was totaal niet hun smaak en het allereerste wat Jan deed, nog voor ze er woonden, was een grote taxus rooien die te dicht op het huis stond. Toen ze er eenmaal woonden en een mooie serre hadden laten bouwen, konden ze in de tuin aan de slag. Alles hebben ze zelf ontworpen en zelf aangelegd. Mooie slingerende paadjes van bakstenen, borders met heel veel variatie aan planten. Veel inspiratie haalden ze uit de tuinreizen naar Engeland die ze maakten. Ze zijn een fan van Gardener’s World op BBC 2 en hebben ook het Nederlandstalige tijdschrift dat erbij hoort waar heel veel tips in staan. Heerst er in de voortuin de rust van veel gras en mooie borders, achter is het een weelde van allerlei verschillende bomen, struiken en planten. Ze bezoeken veel kwekerijen en ruilbeurzen en als ze een leuke aparte plant zien moet die in de tuin. Af en toe konden ze er een stukje grond bij kopen om zo nog meer planten een plekje te geven. Naast de siertuin is er ook een groente en fruittuin, een plantenkas met prachtige druiven en een werkruimte waar op een professionele manier compost wordt gemaakt. En dat is ook wel nodig want een tuin op zandgrond heeft veel voedsel nodig. Het plantenafval wordt eerst gehakseld en na verloop van tijd gekeerd in een naastgelegen bak. Na rijping wordt het in een derde bak gekeerd. Na verloop van tijd ontstaat prima compost, maar het is wel veel werk.

Naast de compost mesten ze bij met koemest. Al met al wel een tuin die veel werk vraagt. Jan was voorheen dan ook van ’s morgens vroeg tot ’s avonds aan het werk. Nu hij wat ouder wordt is het nog 1 ½ a 2 uur per dag en één maal per week komt er iemand 4 uur helpen. Maar de tuin blijft er in alle seizoenen mooi uitzien.

Tijdens een rondwandeling vertellen ze met kennis over de tuin en daaruit blijkt dat veel planten ook een herinnering zijn aan mensen die ze kennen en kenden. Dat is dan ook de meerwaarde van de tuin. De prachtige Perzische slaapboom die ze kregen van een boomkweker uit Frankrijk omdat ze zo genoten van zijn kwekerij, een roos op stam, gekregen van een tante. En ja die rozen , dat is weer een ander verhaal. Daar zijn ze dol op. In hun vorige tuin in Enschedé hadden ze een grote collectie rozen. Gemest met heel veel liters varkensmest deden ze het jarenlang fantastisch! Dat is in Weerdinge wel anders. Je moet heel wat kunstgrepen uitvoeren wil je hier een fraaie rozentuin hebben. Jan en Jeanne hebben zich dus noodgedwongen beperkt tot enkele rozen die het wel goed doen.  Maar verder leven ze zich uit met alle planten die ze leuk vinden en daar dan arrangementen mee te maken.

Achter de borders in de achtertuin loopt een pad naar de garage en een logeerwoning. Hier genieten ze op een bankje in het voorjaar van alles wat weer opkomt. Daarachter ligt dan weer het compostterrein en de groente en fruittuin. 3000 m2 paradijs, maar wel in het zweet hun’s aanschijns.

Margreet Mantel

P.S. wilt u nog meer zien van de tuin van Jan en Jeanne, surf dan naar de fotoreportage: