Emmen

Margje Jansen

Ons jaarlijkse tuinuitstapje voert ons meestal langs bijzondere tuinen, fraai aangelegde borders in reliëf en op kleur. Prachtige gazons met afgestoken randen en zonder onkruid. Waterpartijen met bruggetjes, gevarieerde waterplanten en moerasgebiedjes. Het zijn echte showcases en de eigenaren mogen er, terecht, trots op zijn. Maar er zijn ook pareltjes die een heel andere glans hebben. Zo waren Martha en ik laatst in de tuin van Margje Jansen in Odoorn.

Margje is in de 80 en tuiniert hier sinds 1982. Het huis is modern, gewoon, jaren zestig. Een lange oprit van twee stroken tegels met een garage aan het eind en een voor-zij- en achtertuin. Maar daar houdt het gewone dan ook mee op. Naast en tussen de tegels van de oprit staat het vol met één- en twee jarigen en vaste planten. Nigella, digitalis, euphorbia , knautia en nog veel meer. Alles zaait zich vrolijk uit. Voor onkruid is geen plek. En als er dan toch nog wat onkruid omhoog komt, trekt Margje dat er subiet uit.

In de voortuin omzoomt een brede border een rond stuk gras. Ook daarin veel vaste- één jarige- en tweejarige planten. Rozen die zich een plek trachten te veroveren, enorme buxus bollen, rode en witte sierklaver, delphiniums, klaprozen, damastbloem en nog veel meer. In de zijtuin komen daar ook frambozen bij en  meer richting achtertuin ook zwarte- en rode bessen. Vroeger teelde Margje in de achtertuin groente, nu is het een paradijs voor insecten en vogels.

Het is een echte zomer tuin maar ook in de winter en het voorjaar is er het nodige te beleven. Onder de grond zitten bollen verstopt en ook nu nog steken de gedroogde bollen van de sierui boven de beplanting uit.

Tuinieren zit Margje in het bloed, “de tuin is mijn alles”, zegt ze. Al van jongs af aan werkte ze thuis , noodgedwongen maar met veel plezier op de boerderij van haar ouders, ook in de moestuin.  Nu is ze niet meer zo goed ter been maar zonder tuin zou ze niet kunnen. Door haar tuin lopen maakt haar gelukkig. Haar kinderen helpen af en toe met snoeien en groot onderhoud, maar verder doet ze alles zelf. Vroeger strooide ze elk jaar paardenmest tussen de planten, maar de laatste jaren niet meer. De tuin doet het er niet minder om. Margje stopt heel veel liefde in haar tuin en de tuin geeft haar die liefde terug door uitbundig te groeien en bloeien. (foto album) Foto's Martha Hazenberg.

 

Margreet Mantel