Groentips & Groeninfo

Lentegroenten

Hierbij een aantal recepten met voorjaarsgroenten. Een aantal ervan zijn erg gemakkelijk zelf te kweken. Kijk hiervoor op onderstaande links.

raapsteeltjes: http://www.tuinen.nl/artikel/1912/Groentetips

radijsjes: http://www.tuinadvies.be/radijs.htm

veldsla: http://plantaardig.com/gronteninfo/veldsla2003.htm

tuinbonen: http://www.tuinkrant.com/plantengids/groenten/30380.htm

spruitgroenten: http://www.tuinadvies.be/print.pkp?pid=258

 

Salade van veldsla met radijsjes en spruitgroentes

 

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 15 minuten. Geschikt voor vegetariërs

Heerlijk kleurig, en een voorbode voor de lente. Veldsla kun je al vanaf februari onder glas zaaien, en het is de hele winter te koop bij de groenteboer. Radijsjes zijn er ook al heel vroeg, en ook die kun je onder glas al vroeg zaaien. Spruitgroentes kun je op de vensterbank kweken. Er zijn speciale bakjes te koop (o.a. bij Bork Bloemenhuis in Borger), en er zijn verschillende zaadjes die zich er voor lenen. Leuk om te doen, ook voor kinderen!

 

Ingrediënten:

100-150 gram veldsla

10 radijsjes, in dunne plakjes gesneden

handje spruitgroente (sterrenkers, alfalfa, spruitjes van rode bieten, of wat je maar voor handen hebt)

3 eetlepels olijfolie

1,5 eetlepel witte balsamicoazijn of sap van een halve limoen

eventueel een theelepel suiker

zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding:

Maak de veldsla schoon. Snijd de radijs in dunne plakjes. Meng veldsla en radijs in een slakom. Klop een sausje van de olijfolie, witte balsamicozijn (als je rode balsamicoazijn gebruikt trekt de kleur lelijk in de radijsjes), zout, peper en eventueel wat suiker. Roer het sausje vlak voor het opdienen door de salade en drapeer de spruitgroenten er over heen.

Stamppot raapsteeltjes

Raapsteeltjes horen tot de eerste vroege voorjaarsgroenten, en zijn erg gemakkelijk zelf te kweken. Geen grote tuin? Geen nood: een grote bloempot is ook goed. Te eten als spinazie, of in een stamppot.

Voorbereiding: 10 minuten. Bereidingstijd: 25 minuten. Twee variaties, met en zonder vlees.

Ingredienten per persoon:

1/2 bosje raapsteeltjes

kruimige aardappelen

1 lenteuitje

50 gram schenke in kleine blokjes (spekblokjes kan ook)

beetje boter om in te bakken

1 eetlepel mascarpone

1 eetlepel geraspte verse parmezaanse kaas

nootmuskaat naar smaak

 

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Was intussen de raapsteeltjes, en verwijder de lelijke blaadjes en worteltjes. Snijd de raapsteeltjes fijn (reepjes van ongeveer een halve cm). Snijdt de lenteui in dunne reepjes. Bak de blokjes schenke even aan in een beetje boter, en voeg de blokjes schenke toe. Bak nog even mee. Rasp de parmezaanse kaas.

Giet de aardappelen af, en prak of stamp ze fijn. Roer de raapsteeltjes door de gestampte aardappelen, en voeg de gebakken uitjes en schenke toe. Warm nog even goed door. Roer vervolgens de geraspte kaas door het mengsel, en geef even tij om te smelten. Roer tenslotte de mascarpone door het geheel, en voeg nootmuskaat naar smaak toe. Als de stamppot te droog is een beetje melk toevoegen.

 

Vegetarische variatie:

Laat de schenke weg, en voeg wat gorgonzola toe. Serveer er apart wat gehakte walnoten bij.

 

Soep van groene asperges

We kennen allemaal de witte asperges, maar ook de groene zijn heerlijk. Het voordeel: je hoeft ze niet te schillen.

Voorbereiding: 10 minuten. Kooktijd: 15 minuten

Voor 4 personen, ook geschikt voor vegetariers.

 

Ingrediënten:

1 bosje groene asperges

3/4 liter water

¼ liter droge witte wijn

Bouillonblokjes (kippenbouillon of groentebouillon)

Anderhalve eetlepel bloem

3 eetlepels boter

1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie

(eventueel wat creme fraiche)

Geroosterde stukjes stokbrood

 

Bereiding:

Breng het water met de wijn aan de kook, en los de bouillonblokjes op. Maak intussen de asperges schoon. Snijd de harde onderkant er af, verwijder lelijke stukken, en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 4 cm. Kook de asperges gedurende 10 minuten in het bouillon-wijn mengsel. Snijd intussen de peterselie heel fijn. Haal met een schuimspaan wat aspergestukjes uit de soep voor de garnering. Pureer de rest met een blender.

Doe de boter in een pan, en laat smelten. Als de boter bruist de bloem toevoegen. Roer gedurende 1 minuut met een houten lepel. Zorg dat de bloem niet bruin wordt. Voeg vervolgens twee soeplepels van de aspergesoep toe, en roer tot de saus begint te binden. Voeg nog wat vocht toe, en breng de saus daarna over in de rest van de soep, meng tot homogeen. (Als er toch nog wat klontjes in zitten gewoon even de blender er doorheen). Doe eventueel nog wat creme fraiche door de soep. Roer de achtergehouden stukjes asperge en de fijngehakte peterselie door de soep, en serveer direct, met de geroosterde stukjes stokbrood er in of apart erbij.

Stokbroodjes roosteren:

Snijd het stokbrood in plakken van 2,5 cm. Smeer ze eventueel in met wat goede olijfolie. Leg ze onder een hete gril en rooster aan beide zijden bruin. Pas op: dit gaat erg snel. Blijf er bij staan om te zorgen dat ze niet verbranden.

meer
16
Sep
Volkstuin:125 mm regen
13
Sep
Kerk in de tuin -  no. 815 week 37 2017