Groentips & Groeninfo

Zomergroenten

Het is tijd voor de zomergroenten. Er zijn volop tuinbonen te koop. Als je ze uit eigen tuin wilt ben je voor dit seizoen te laat. Ze moeten in maart de grond in. Sla kan nog wel. Je kunt nog jonge slaplantjes planten tot augustus. Na een week of zes heb je dan heerlijke malse sla. Fantastisch met warm weer, sla uit eigen tuin. Verser kan niet, en gegarandeerd onbespoten. Ook rode bietjes kunnen nog geplant worden, maar je moet wat langer wachten voor de oogst. In de late zomer kun je van je bietjes genieten. Niet genoeg ruimte voor een groentetuin? Geen nood, een slaplantje heeft maar 30x30 cm nodig om een mooie krop te geven, dus een forse bloempot is al goed genoeg. Bietjes kunnen zelfs nog wat dichter op elkaar worden geplant. Wel water geven! En als je toch bezig bent: een beetje rucola zaaien. Een rijtje van 50-60 cm is goed genoeg. Elke 3 weken opnieuw zo’n stukje bijzaaien (rucola schiet snel door, vooral met warm weer), en je geniet de hele zomer van verse rucola. En dan nu een aantal recepten voor de verse zomergroenten.

 

Tuinbonen anders

Voor 4 personen. Bereiding 40 minuten.

Kook tuinbonen altijd met een paar takjes bonenkruid. Overjarig bonenkruid doet het prima in de rotstuin en is winterhard!

Ingrediënten:

1,5-2 kg tuinbonen

1 grote ui

2 vleestomaten

een paar takjes bonenkruid

250 gram gerookte spekjes

Optioneel: teentje knoflook

 

 Bereiding:

Dop de tuinbonen en kook ze samen met het bonenkruid ongeveer 10 minuten. Ze moeten nog net niet gaar zijn. Voeg geen zout toe!

Pel intussen de ui en eventueel de knoflook en snipper ze in kleine stukjes. Ontvel de tomaten en ontdoe ze van zaden en zaadlijsten. Snijd ze fijn.

Bak de spekjes tot ze lichtbruin zijn, voeg ui (en knoflook) toe en fruit tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de tomaten toe en laat 5 minuten sudderen. Werwijder het bionenkruid, giet de tuinbonen af, en voeg vervolgens de tuinboontjes toe aan het spekjes-tomatenmengsel. Laat nog een paar minuten mee sudderen tot de tuinboontjes gaar zijn. Heerlijk met gebakken krieltjes. Wil je er meer vlees bij? Gegrilde rollade of beenham zijn een goede keus.

 Salade Niçoise

Er zijn veel verschillende versies van dit populaire gerecht. Heerlijk als maaltijdsalade met wat stokbrood en kruidenboter of gewoon wat geroosterd brood, maar ook als voorgerecht of lunchgerecht.

Voor 2 personen als maaltijdsalade, of voor 4 personen als voorgerecht of lunchgerecht. Bewreiding 15 minuten

 Ingrediënten:

1 krop sla

1 gele paprika in dunne reepjes gesneden

1 vleestomaat in plakjes gesneden

2 hardgekookte eieren, in plakjes gesneden

1 lenteui, in dunne plakjes gesneden

1 blik tonijn in water

15-20 zwarte olijven

olijfolie

witte wijn azijn of witte balsamico azijn

zout en peper

halve theelepel fijngesneden thijmblaadjes

Bereiding: 

Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in plakjes

was de sla, pluk in grove stukken

Giet de tonijn af

Ontvel de tomaten en snijd in dunne plakken

Snijd de lenteui in heel dunne schijfjes

Schik op een grote schaal of op individuele borden eerst de sla. Leg de tonijn in het midden. Schik de tomaten, ei en paprika er omheen. Bestrooi met zwarte olijven en lenteui. Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepe azijn, zout en peper naar smaak en wat thijm. Besprenkel de salade vlak voor het opdienen met de dressing.

 Vegetarische versie: vervang de tonijn door een handvol gare sperciebonen

 

Rode bieten carpaccio.

Een heerlijk alternatief voor de rundercarpaccio, en even mooi om te zien! Plant nu nog jonge bieten plantjes voor de oogst later deze zomer.

Voor 4-6 personen, bereiding 15-20 minuten. Ook geschikt voor vegetariërs

 

Ingrediënten:

4 mooie rode bieten, gaargekookt

handvol rucola

pecorino in schilvers

verse zachte geitenkaas

3 eetlepels olijfolieolijfolie

1 eetlepel citoensap

zout en peper naar smaak

50 gram gehakte walnoten

Bereiding:

Pel de rode bieten en schaaf ze in dunne plakjes. Zorg dat de plakjes heel blijven. Leg de plakjes biet in een cirkel op de borden. Strooi er de blaadjes rucola overheen. Maak een dressing van olie, citoensap, zout en peper en besprenkel de carpaccio hiermee. Leg plukjes zachte geitenkaas verspreid over de carpaccio, en strooi de gerapte geitenkaaas, de gehakte walnoten en de peterselie er over heen. 

 

meer
22
Nov
het begin
20
Nov
Mijn tuin is winterklaar! Maar wat is dat eigenlijk….