Zaterdag 6 april vertrokken Toon, Gerrit en Marion al vroeg in de morgen naar Ureterp waar het Noord Nederlands Bloemschikevenement 2019 werd georganiseerd.
Om half 8 (!), je moet er wat voor over hebben, kwam Toon bij Marion voorrijden en vertrokken ze richting Schoonoord om Gerrit op te halen. Gezellige rit naar Ureterp waarbij we ons ook wel afvroegen of wij nu de juiste afvaardiging van afdeling Emmen waren om ons te vertegenwoordigen bij dit bloemschikevenement, gezien onze gebrekkige ervaring. Gelukkig hadden we ons opgegeven bij de beginners, dus dan kunnen ze je niks maken toch? Dat het om een wedstrijd ging was voor ons niet belangrijk, de ervaring leek ons des te leuker.
Aangekomen in Ureterp werden we ontvangen met een kopje koffie en meerdere consumptiebonnen; we kregen in elk geval goed te eten en drinken. Langzaam druppelde iedereen binnen en het waren natuurlijk allemaal dames, op nog 2 andere mannen na. Dit was nog wel een dingetje, want Gerrit en Toon voelden zich hierdoor wel heel bijzonder. Om 10.00 uur ging de wedstrijd van start. We wisten niet wat we konden verwachten en de praktijk viel niet tegen. Ieder stond achter een keurig tafeltje, met een afvalzak vastgeplakt aan de tafel en een emmer met oase en bloemmateriaal. Een hele grote vaas op de tafel en daar moest iets in gemaakt worden. Er zat een opdracht bij op papier en we kregen 1,5 uur de tijd. Spannend! Al het materiaal wat in de emmer stond moest gebruikt worden. Dat was natuurlijk prima, maar er zat eigenlijk niks bij waarmee je de oase kon bedekken, behalve dan veel te weinig kleine blaadjes. Maar goed, dat zou dan wel de uitdaging zijn waar het hier om ging. Gereedschap moesten we zelf meenemen volgens een vooraf opgegeven lijst. De schaar en ijzerzaag hebben we niet hoeven gebruiken……
Ieder keek een beetje om zich heen wat de anderen gingen doen. Er zaten namelijk hele lange rechte dunnen takken bij, wat moest je daar nu mee. En alles moest gebruikt worden. Niet gehinderd door enige kennis duwde Marion de grote rode bladeren met witte aar (Anthurium) met het buisje en al in de oase, alles moest immers gebruikt worden? Dit kwam haar nog duur te staan in de nabespreking met Berend Krottje. Toon ging voortvarend te werk en was als eerste klaar! Hij ging zich vervolgens met anderen bemoeien, wat niet helemaal de bedoeling was. Klaar zijn betekent wegwezen. Marion had ook redelijk binnen de tijd iets gemaakt en zij gingen alvast koffie drinken. Gerrit kwam iets later. Na de wedstrijd volgde de goed verzorgde lunch met soep en kroketten.
In de middag stond een demonstratie op het programma van Hans Zijlstra. Een wereld topper in de Bloem en Design wereld. Hij deed een flitsend verhaal over zijn wereld kampioenschap in Amerika waar hij voor Nederland uitkwam. Ondertussen maakte Hans vier bloemstukken die verloot zouden worden. We zaten wel een beetje met de lootjes in onze maag, omdat de stukken zo groot waren dat we niet wisten hoe we dat mee naar huis zouden moeten nemen, laat staan waar het een plek moest krijgen. Gelukkig wonnen we niks…………
En dan de nabespreking van de wedstrijd. Er werden een aantal afbeeldingen getoond van werkstukken waar Berend Krottje dan commentaar op gaf, ter lering en de vermaak. Wij drieën kregen de twijfelachtige eer dat van ons alle drie ons werkstuk werd getoond! Die van Marion vanwege de buisjes die ze in de oase had geduwd (helemaal fout) , die van Toon omdat dat wel een mooi, maar geen Alzijdig (!) stuk was. Zeer vermakelijk, maar wel leerzaam. Gerrit’s stuk werd besproken vanwege de leuke vondst van het gebruik van het anjerblad tussen de bloemen van de anjers.
Als afsluiting werden de bloemstukken van Hans Zijlstra verloot en de prijzen uitgereikt voor het bloemschikken. De winnaar van de gevorderden kreeg een Golden Ticket voor Gardenista (normaal gesproken moet je daar een soort auditie voor doen begrepen wij). Aan het eind van de middag was er gelegenheid om elkaars bloemstukken te bekijken en kennis te nemen van het commentaar van de jury. Toon en Marion waren blij met hun voldoende. Gerrit scoorde goed! De stukken van de gevorderden zagen er indrukwekkend uit: met bamboestokken (Tonkinstokken leerden wij van Berend Krottje) een constructie maken in een schaal met water, waar dan de bloemen steun aan ondervonden, beschrijf ik het zo goed? Mooi om te zien en erg creatief.
Kortom, we beleefden een geweldige dag. Het was allemaal nieuw voor ons en daardoor heel interessant!
Toon, Gerrit en Marion.