Emmen

Seizoensopening 5 september 2020

Na maandenlange onthouding van tuinbezoek en excursies was het 5 september eindelijk zover. Het nieuwe tuinseizoen werd geopend met een bezoek aan de tuin van Ria ten Dam en het arboretum van Wiecher Huisman te Gieten.

We werden hartelijk ontvangen door Ria met koffie/thee en koek. Het was even schuiven met stoelen om de juiste afstand te bewaren, maar dat lukte allemaal. Imke opende het seizoen met een korte toesptaak en daarna vertelde Ria hoe ze in Gieten was terechtgekomen. In Ootmarsum hadden ze een melkveebedrijf dat niet verder kon groeien. Daarom gingen ze naar Schoonebeek, waar ze naar verloop van tijd moesten verhuizen vanwege het ontwikkelen van natuurgebied. Elders in Drenthe werd de boerderij voortgezet en nadat hun zoon het bedrijf had overgenomen, gingen Ria en haar man in een huis met tuin in Gieten wonen. Eindelijk meer tijd voor de tuin. Na de koffie werden we verdeeld in twee groepen zodat we elkaar op Corona afstand konden houden.

Er was al een tuin aangelegd met een leilinden haag aan de achterkant. Maar dat was niet genoeg. Er werd een stuk erachter bij gekocht en ingeplant. Toen ernaast een stuk erbij en ook aan de andere kant. De heg werd daar gesloopt om een open en luchtige bloemenborder te maken. Nou dat is goed gelukt. Ik heb zelden zoveel bijzondere bloemen dicht opeen in een border gezien. Elk deel van de tuin had een eigen karakter en hier en daar aangevuld met planten en bloemen in potten. Geen plekje was onbeplant. In tegenstelling daarmee was de voorkant van het huis. Het gras met een paar plantenbakken doet je niet vermoeden dat er zo'n uitbundige plantenverzamling achter het huis is. Ria verontschuldigde zich nog dat er zo weinig bloeide. Wat moet dat dan in juli niet geweest zijn!

Na afscheid te hebben genomen van Ria en hond Tessa liepen of reden we naar de buurman, Wiecher Huisman. Zijn lezing was dit voorjaar niet doorgegaan maar hij kon dat inhalen tijdens ons bezoek. Wiecher is een ware liefhebber. Zijn brood verdient hij met het ontwerpen van bijzondere tuinen maar zijn liefde zit in bijzondere bomen. En het is ongelooflijk wat hij op een halve hectare grond heeft aangeplant. Je hebt niet eens in de gaten dat het maar 5000 vierkante meter is want je dwaalt als het ware door het bos. Bijzondere bomen,  bijzondere struiken, hier en daar een bloeiend plantje, grassen, vijver. Alles straalt een serene rust uit door het gebruik van groen. Interessante accenten worden aangebracht door prachtig schilferende boomstammen, rotspartijen en een enkel kunstwerk. Terwijl de ene helft van ons gezelschap lunchte werd de andere helft vergast op een lezing die makkelijk anderhalf uur bestreek. Daarna werd er gewisseld. Wiecher verteld over zijn reizen en zijn liefde voor bomen, zijn manier van tuinontwerpen die ook psychisch verrijkend is voor de eigenaars. Met een groep vrijwilligers werkt hij aan een steeds groter en gevarieerder arboretum. Naast zijn karakteristieke kantoor is er ook nog een kwekerij waar je planten kunt kopen die hij kweekt. Het is de moeite waard daar eens te gaan kijken. Het was fijn weer eens een tuinbezoek te doen en dan ook nog zulke afwisselende tuinen.

Dat smaakt naar meer! Voor een impressie klik hier.

Margreet Mantel                                                                               Foto's van Martha Hazenberg