Emmen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2025

Het is nu echt lente en we genieten weer van de bijna zomerse temperaturen overdag en laat de vorst aub wegblijven 's nachts, anders wordt bovenstaande bloesem nooit een appel.

De cursus bloemschikken is afgelopen en op onze website kunt u nog even nagenieten van de resultaten: bloemschikken. Maar de bloemschikkers die zich hebben opgegeven voor de Paasworkshop op 12 april a.s. kunnen nog even doorgaan. Deze workshop is volgeboekt.

In deze nieuwsbrief vindt u weer de aankondiging van de eerstkomende activiteiten. En verder kunt u uw tuin nog opgeven voor het Open Tuinen Carrousel Drenthe (zie ook verder in deze nieuwsbrief). Ook zijn er nog een paar plaatsen vrij in de bus naar Duitsland op 28 juni a.s.

Voor de laatste informatie over tuinieren kunt u zoals altijd terecht op de landelijke website van Groei & Bloei.

Lezing Miss Tuinboon: pluktuin - 8 mei

In deze lezing neemt Claudia Boon je jaarrond mee op de Miss TuinBoonakker. Van april tot eind november telen ze onbespoten snijbloemen & maken ze prachtig bloemwerk van kransen tot bruid en rouwwerk. Alles met de seizoen mee. Met veel aandacht voor de bodem & bio-diversiteit. Laat je inspireren voor je eigen tuin. Ook daar kun je een prachtige bloemenpluktuin creëren. In deze lezing leer je hoe je dat doet.

  • Het belang van een gezonde bodem: Ont- dek de verschillende grondsoorten en het bodemleven.

  • Het opstellen van een teeltplan: Leer hoe je jouw pluktuin efficiënt kunt indelen

  • Zaaien en plantgoed verzorgen: Krijg je handige tips om jouw planten goed te laten groeien.

  • Bodemverzorging en biodiversiteit: Leer hoe je jouw bloementuin in balans houdt.

  • Bemesting: Ontdek hoe je jouw planten optimaal kunt voeden.

  • Het behouden van plezier: Krijg praktische adviezen om het tuinieren leuk en overzichtelijk te houden.

 

Locatie: Facet Emmen centrum, Noorderplein 101, Emmen

Tijdstip: 19.00 uur

Kosten: leden G&B Emmen: gratis / niet-leden: € 5,- ; opgeven via Facet

Aanmelden: verplicht: uiterlijk 1 dag voor de lezing. Leden melden zich aan via onze website (klik hier); niet-leden melden aan via de website van Facet

Open Tuinen Carrousel Drenthe: Voorjaarstuinenweekend

Het weekend van 10 en 11 mei openen in heel Drenthe maar liefst 45 tuinen hun hekken en poorten voor iedereen die een kijkje wil nemen.
Heerlijk dwalen door tuinen en ideeën opdoen voor je eigen tuin!
Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor je eigen tuin.

Ook van onze afdeling zijn er 6 tuinen geopend, te weten:

- Beeldentuin/Galerie/Lunchroom Harwi, Kanaalstraat 9 in Eeserveen

- Heemtuin de Looackerhof, Loo-ackers 29 in Emmen

- De Hoofdmeesterstuin, Kanaal A NZ 16 in Emmer-Compascuum

- HaMiArt garden, Westelijke Doorsnee NZ 23 in Emmer-Compascuum

- Labyrinth at home, Noorderdiep 3 in Nieuw-Buinen

- Jolande Schoemaker, Vastenow 154 in Nieuw-Dordrecht (alleen op zondag geopend)


Kijk voor het laatste nieuws en voordat je op pad gaat vooral ook op de website van de Open Tuinen Carrousel Drenthe: www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/voorjaarstuinen

Informatie over de Aziatische hoornaar

Misschien heeft u er wel eens over gehoord: De opkomst van de Aziatische hoornaar. Sinds vorig jaar ook al gezien in de noordelijke provincies van ons land. Onderstaand bericht ontvingen wij van de TaskForce Aziatische hoornaar met het verzoek om dit te delen met onze leden. Uiteraard werken wij daar graag aan mee.

Aziatische hoornaar - een invasieve exoot

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina nigrithorax) is een invasieve exotische wesp die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. De soort is per ongeluk in Europa geïntroduceerd, waarschijnlijk via een zending aardewerk uit China, in 2004. Sindsdien heeft de Aziatische hoornaar zich snel verspreid over verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, België, Nederland, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In 2017 werd het eerste nest in Nederland op Schouwen-Duiveland aangetroffen. In de jaren daarna hebben ze zich steeds verder kunnen verspreiden richting het noorden van Nederland.
Op de Aziatische hoornaar is artikel 19 van de Europese Invasieve Exotenverordening van kracht. Dit betekent dat Nederland verplicht is om doeltreffende maatregelen te nemen om de soort op eigen grondgebied te beheersen.

Schade door de Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar kan mogelijk schade veroorzaken aan ecosystemen en de biodiversiteit, de fruitteelt, imkerij en volksgezondheid. Eén nest Aziatische hoornaars consumeert ruim 11 kg insecten, bijna 100.000, beestjes per seizoen. Hun prooien bestaan voornamelijk uit insecten uit de groep vliesvleugeligen (wespen, honingbijen, hommels, zweefvliegen), maar ook vlinders, kevers en spinnen.

Herkenning van de Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is opvallend groter dan een limonadewesp, maar kleiner dan de Europese hoornaar. Ze is duidelijk te herkennen aan haar volledig zwarte borststuk, zwart poten met geel uiteinde en geeloranje band achter op haar overwegend zwarte achterlijf.
De Aziatische hoornaar wordt veel verward met de inheemse Europese hoornaar (Vespa crabro) en de stadsreus (Volucella zonaria). De Europese hoornaar heeft een roodzwart borststuk, rode poten en een overwegend geel achterlijf. De stadsreus is de grootste zweefvlieg die in Nederland voorkomt. Deze vlieg lijkt in kleurpatroon veel op de Europese hoornaar en wordt ook wel de hoornaarzweefvlieg genoemd. In tegenstelling tot hoornaars heeft de stadreus piepkleine antennes.

Wat kunt u doen?
We vragen u om mee te helpen de populatie Aziatische hoornaars beheersbaar te houden door goed op te letten of u er een ziet. Als u een Aziatische hoornaar ziet of denkt te zien, kan dat (met foto) gemeld worden op https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/

Uit 1 nest vliegen in het najaar 50-500 nieuwe koninginnen uit, ongeveer 10% daarvan maakt een nieuw nest in het volgende voorjaar. De verspreiding gaat dus hard als er niets gedaan wordt.
Om de biodiversiteit niet te schaden vragen we u om te melden op waarneming.nl en niet zelf (vermoedelijke) Aziatische hoornaars dood te maken. Na melding wordt de juiste actie ondernomen.

Nog een snel berichtje tussendoor

Van afdeling Apeldoorn kwam het verzoek om te helpen bij de verkiezing van de mooiste tuin van Nederland. Hier is de link waarmee je kunt stemmen: https://dagvanhetkasteel.nl/stem/

Als Paleis het Loo zou winnen (en dat hoopt Apeldoorn natuurlijk), dan gaat er een biologische moestuin komen, die ze in nauwe samenwerking met de afdeling op willen zetten.

Stemmen kan t/m vrijdag 2 mei.

Activiteiten andere afdelingen

Beilen:

in april: Workshop snoeien en enten, Gluren bij de moestuinburen en Workshop zalf en tinctuur maken. Zie  website Beilen.

Hoogeveen:

22 aprilAardappels en Dahlia's met Brian Kabbes. Zie website Hoogeveen.

 

 

word lid