Emmen
bekijk online
Nieuwsbrief november 2022

Alweer november en nog steeds genieten we van het heerlijk zachte herfstweer. Dit is een hele prettige manier om de tuin klaar te maken voor de winter. Als climate change zich beperkt tot dit soort consequenties, dan doen we het ervoor, maar we zullen het zien. We zijn inmiddels ook  begonnen met het planten van onze bollen. Hebt u nog bollen nodig, kijk dan ook of u nog bij Verver terecht kan:  https://www.ververexport.nl/over-ons/outlet/.  Misschien nog een reisje waard.

Maar niet alles gaat goed: aangezien de opkomst bij de laatste paar lezingen bedroevend laag was, hebben we besloten om de lezing van Alie Stoffers af te gelasten.

Verder zijn de voorbereidingen voor Gardenista 2023 in volle gang. Wilt u nog meedoen, geeft u zich dan nu op!

Voor de laatste informatie over tuinieren kunt u zoals altijd terecht op de website van Groei en Bloei (klik hier). Hier kunt u zich ook abonneren op hun maandelijkse nieuwsbrief.

Lezing Alie Stoffers gaat niet door!

Aangezien de opkomst bij de laatste paar lezingen bedroevend laag was, hebben we besloten om de lezing van Alie Stoffers die was gepland op 15 november niet door te laten gaan.

De eerstvolgende les Bloem & Design wordt gehouden op 29 november a.s. (en niet de 22e)

Kerstworkshop zaterdag 17 december 2022

Op zaterdag 17 december hebben we weer onze jaarlijkse kerstbloemschikochtend. Wij zorgen voor groen, bloemen en oasis. U neemt zelf alleen uw ondergrond(en) mee, eventuele kerstballen en kaarsen. Er is deskundige begeleiding aanwezig, zodat ook mensen zonder ervaring iets moois kunnen maken. Het is altijd een gezellige ochtend waarna iedereen met 1 of meer mooie stukken naar huis gaat.
De workshop gaat door met een minimum van 10 deelnemers. Het maximum aantal is 15.

Locatie: AOC Terra, Huizingsbrinkweg 9, Emmen
Tijdstip: 10.00 - 12.00 uur
Inloop: 15 minuten voor aanvang
Kosten: € 20,- (leden G&B Emmen), € 22,50 (niet-leden) incl. materialen en koffie/thee met wat lekkers

Opgave: uiterlijk 3 december -  zie Aanmelding activiteiten

Oktober 2022 - GARDENISTA NIEUWS

Volgend jaar wordt de derde editie van Gardenista, hét groene festival van onze vereniging, wederom in Laag Zuthem gehouden. De data voor 2023 zijn: woensdag 24 tot en met zaterdag 27 mei. Dat is één dag minder dan de afgelopen editie: 4 dagen in plaats van 5. Het thema voor de derde editie is: GEZOND GROEN.

Het Gardenista team is op zoek naar versterking. Een aantal afdelingen 'in de buurt' is al eerder aangeschreven, want het is logisch om zoveel mogelijk mensen van dichtbij te halen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mag meedoen als je wat verder weg woont!

Hieronder staan de vacatures vermeld. Wilma Walenberg en Frits Hoogers zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden, dus schroom niet! En mocht je denken iets te kunnen bijdragen dat niet in deze omschrijvingen vermeld staat, dan staat het team daar zeker ook voor open!

Ben jij degene die team Gardenista compleet maakt?

Groei & Bloei Gardenista is een jaarlijks terugkerend festival, gericht op ‘Allen met een hart op de groene plek, bezig Nederland te vergroenen en verduurzamen.’ Dat doel kan op verschillende manieren worden rerealiseerd; immers, de natuur, tuinieren en alles wat er mee te maken heeft kent bijzonder veel facetten. Voor de een is bloemschikken het mooiste dat er is. Voor een ander is dat het ontwerpen van en werken in de tuin of de zoektocht naar bijzondere planten en struiken. Gardenista beoogt die verschillende facetten op een sfeervolle en ontspannen manier bij elkaar te brengen.
Na de start in 2019 (Ophemert) moesten we voor de tweede editie helaas wachten tot 2022 (Laag Zuthem, nabij Zwolle). Nu werken we aan de 3e editie, gepland van 24 tot en met 27 mei 2023, wederom in Laag Zuthem.

Gardenista wordt geheel gedragen door vrijwilligers, zowel leden en als niet-leden van Groei & Bloei. We zijn op zoek naar versterking en we zoeken verschillende vaardigheden en ook: enthousiasme om er samen weer iets moois van te maken.

De vacante functies:

 • Teamlid marketing.
  Je bent o.a. verantwoordelijk dat Gardenista op aantrekkelijke wijze in de media komt en bekend wordt onder het grote publiek waardoor we bezoekers uit het hele land mogen verwelkomen. Je werkt in teamverband met onze webmaster en het Teamlid Communicatie en met de Coördinator Marketing en Communicatie. Je bent dé gesprekspartner van een groot media-bedrijf, en ook voor de regionale media, vakbladen, magazines en kranten. Een zéér uitdagende en belangrijke taak binnen het team waarbij wij dankbaar gebruik maken van jouw communicatieve vaardigheden in woord en schrift.
 • Back-office ondersteuning voor de projectleider.
  Samen met hem draag je zorg voor goed contact met de deelnemers (exposanten, sponsoren, etc.). Elke partij heeft speciale wensen en je helpt mee deze wensen te vervullen binnen de opzet en missie van Gardenista. Hiervoor hebben we systemen die je helpen, dus ervaring en handigheid met Microsoft Office (of vergelijkbaar) en bereidheid je in te leren in ons relatiemanagement systeem zijn een pré. Een ontzettend leuke functie wanneer je de diversiteit die de groene sector van Nederland biedt wil leren kennen. Van kwekers tot bloemisten, van hoveniers tot tuingereedschappen, van tuinmeubels tot kunst. Je spreekt ze allemaal.
   
 • Secretariële ondersteuning voor de projectleider.
  Je bent de spin in het web. Je bent bij de overleggen, hoort als eerste het nieuws en weet dat goed vast te leggen. Je bewaakt de agenda, actiepunten en deadlines.
   
 • Vrijwilligerswerving is een nieuwe functie binnen het festival.
  Met jouw enthousiasme en overtuigingskracht krijgen we de vrijwilligers die Gardenista tot een succes maken. De door jou gevonden vrijwilligers helpen voor, tijdens en na afloop van Gardenista. Denk aan opbouwen en afbreken, gastvrouw/heer, bemensing kassa’s, surveilleren etc. Je gaat op zoek, binnen de vereniging en daarbuiten naar mensen die willen helpen. Je benadert de organisaties van andere festivals in de buurt, vrijwilligersbank en andere verenigingen.
   
 • Verder zoeken we teamleden die het kinderprogramma vorm en inhoud kunnen geven, teamleden bij de competities inspiratietuinen en bij de kwekerscompetitie.

Wat houd het teamlid zijn in:

Samen bouwen we naar het hoogtepunt: Gardenista 2023.
Regelmatig komt team Gardenista fysiek of online samen voor overleg. We doen ons best, aan de hand van een agenda, de overleggen kort en doelgericht te houden.

Naast deze overleggen vinden wij het belangrijk dat het leuk, gezellig en sociaal is. Daarom gaan we met enige regelmaat gezellig uit eten of doen we andere activiteiten en bezoeken we elkaars tuinen. Er is een kilometervergoeding en we doen ons best dat het je aan niets ontbreekt om je taak uit te voeren.

Vrijwillig Gardenista teamlid:

Samen dragen we bij aan het verbeteren van eenieders leefomgeving.
Vrijwillig is niet vrijblijvend, we helpen elkaar waar nodig. Maar we nemen onze verantwoordelijkheid en samen maken we de puzzel compleet.

Wanneer je deelneemt, kun je je eigen tijd indelen. Jouw taak binnen het team vraagt naar schatting tussen de 4 en 6 uur per week. Het geniet de voorkeur dat je er tijdens de algemene vergaderingen bij bent.
Heb je meer tijd te geven aan team Gardenista? Overleg met de projectleider wat jouw extra bijdrage kan zijn.

Ben je geïnteresseerd in een van deze taken of heb je vragen? Neem dan contact op met Frits Hoogers, via hoogers@gardenista.nl of 0651602861.

 

Geen teamlid maar wel helpen?

 

Wil je wel helpen maar ben je niet in staat om je het hele jaar in te zetten? Word dan lid van het vrijwilligersteam tijdens de vier dagen van het festival! Of vind je het juist leuk om te helpen met opbouw en afbraak? Ook daar zijn altijd mensen voor nodig.

Voor informatie of om je op te geven, stuur een mailtje naar Dinie Posthumus

Nieuwe leden

We mogen weer 2 nieuwe leden welkom heten: dhr. P. Bakker en mw. K.I.A. Fokker. Binnenkort hopen we nader met u kennis te maken tijdens een van onze verenigingsactiviteiten.