Emmen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2021

Lente. Toen ik vanmorgen begon met mijn ochtendwandeling in het bos werd ik verwelkomd door een aubade van een grote groep vinkjes. Het zijn de kleine dingen die het doen en het geeft je weer energie om de groentetuin verder op orde te maken. De erwtjes en tuinbonen zitten al in de grond en de kas staat alweer vol met zaden. En verder is er nog wel het nodige te doen, het leven in de tuin gaat gewoon door.

Veel nieuws in deze nieuwsbrief voor de bloemschikkers over de plannen die gemaakt zijn in het kader van Gardenista dit jaar. Je kunt je nu al opgeven!

Maar helaas zitten we nog steeds in lockdown en om die reden hebben we moeten besluiten om weer enige activiteiten te annuleren. Het enige wat we kunnen doen is rustig te blijven en rekening met elkaar te houden. Alleen dan krijgen we het virus er onder. Misschien krijgen wij allen ook spoedig ons vaccin en zullen Mark en Hugo ons wat meer ruimte kunnen geven zodat we elkaar binnenkort weer kunnen zien. Wij verheugen ons erop.

Voor tuintips en trucs kunt u natuurlijk altijd terecht op de website van Groei en Bloei. Hier kunt u zich ook maandelijks abonneren op hun nieuwsbrief.

Wilt u verslag doen van uw ervaringen in de tuin of hebt u iets anders te melden in deze nieuwsbrief dan is uw bijdrage voor 1 mei a.s. welkom op webemmengroei@gmail.com.

Annuleringen in verband met corona

Ook in april zijn we genoodzaakt om onze activiteiten te annuleren: de ruilbeurs van 10 april kan niet doorgaan. Op dit moment blijft ons de online ruilbeurs op de website. Hebt u iets te ruilen en wilt u dit op de website aanbieden of bent u nog op zoek naar een bepaald plantje, mail dit dan naar webemmengroei@gmail.com. Ook foto’s zijn welkom.

En ook de lezing door Wiecher Huisman op 21 april zal helaas niet door kunnen gaan.

Wilde bijen in verdrukking. Hoe kun je ze helpen?

Het Drentse Landschap organiseert een online lezing door Diliana Welink, bijendeskundige
op 8 april van 14.00 tot 15.00 uur

Dat het slecht gaat met de bijen is al een paar jaar bij een breed publiek bekend. Wilde bijen zijn essentieel voor ons én de natuur. Ze bestuiven planten en landbouwgewassen en zijn hierdoor belangrijk voor het natuurbehoud en de voedselproductie.

Veel mensen willen graag iets voor ze doen. Zomaar bloemen zaaien of een insectenhotel plaatsen is belangrijk, maar niet altijd effectief. Diliana Welink vertelt wat wilde bijen zijn, hoeveel er zijn en hoe ze leven. Als u dat eenmaal weet, is het eenvoudig om ze goed te helpen.

Aanmelden voor de lezing is noodzakelijk en kan hier: Aanmelden bij Het Drentsche Landschap
Kosten: Gratis
 

Nationale Bijentelling

Zet ‘m alvast in jouw agenda: Nationale Bijentelling 17 en 18 april 2021 

De Nationale Bijentelling van 2021 staat gepland, dit jaar op 17 en 18 april 2021. We roepen iedereen in Nederland op om dat weekend een half uur mee te tellen naar bijen, in de tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt. Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. 

De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend onderzoek. Dit onderzoek is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland is de helft bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. 

Behalve in kaart brengen hoe het gesteld is met bijen, willen we er met de Nationale Bijentelling voor zorgen dat meer Nederlanders in actie komen voor de wilde bij. Dit kan al door meer bijvriendelijke bloemen te planten in de tuin of op het balkon of door een bijenhotel te plaatsen. 
Meer informatie en aanmelden: www.nationalebijentelling.nl.

De Nationale Bijentelling is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van bijen in ons land. Zo kunnen we deze nuttige dieren helpen beschermen.
 

 

Meld je nu aan voor de competities op Gardenista

Dit jaar zijn er maar liefst 4 competities waar je met jouw kennis, kunde en enthousiasme aan deel kunt nemen. De competities bloemschikken en showtuinen keren terug uit de editie van 2019 en nieuw dit jaar zijn de kwekers- en de postzegeltuintjescompetities. Alle competities worden beoordeelt door een vakbekwame jury. En nieuw dit jaar is dat ook het publiek meestemt over de creaties.

Gardenista 2021 vindt plaats van wo 22 t/m zo 26 september op de historische buitenplaats Den Alerdinck te Laag Zuthem (vlakbij Zwolle).

 

Competitie bloemschikken

Vanzelfsprekend keert de competitie bloemschikken tijdens Gardenista 2021 terug. We dagen iedereen die een verhaal kan vertellen met plantaardige en niet-plantaardige materialen uit een bijzonder werkstuk te maken. De hoofdprijs: een artikel in het maandblad Groei & Bloei!

Postzegeltuintjescompetitie

De postzegeltuintjescompetitie is nieuw dit jaar en met name geschikt voor bijvoorbeeld studenten (van groenopleidingen), maar ook voor tuinclubs of beginnende tuinarchitecten/ontwerpers. De competitie wordt zo genoemd vanwege het kleine formaat van de tuinkaveltjes: maximaal 10 m2. Enthousiaste tuiniers en professionals in wording krijgen de gelegenheid tot het showen van hun tuinidee op kleine schaal.

Kwekerscompetitie

De kwekerscompetitie is ook nieuw dit jaar. Als kweker ben je natuurlijk trots op de door jou gekweekte planten. Hoe leuk is het dan als dat ook gezien wordt? Door vakgenoten, maar zeker ook door de eindgebruiker: de consument. Alle professionele plantenkwekers én hobbykwekers worden daarom uitgenodigd mee te doen aan de kwekerscompetitie van Gardenista voor de best gekweekte plant: ‘de gouden Gardenistaplant’.

Showtuinencompetitie

De showtuinen van Gardenista kunnen naast het creëren van publiciteit worden gebruikt om merkherkenning en innovaties op het gebied van tuinbouw te promoten. Tuinarchitect/ontwerper, hovenier/tuinaanlegger en sponsor van de tuin kunnen zich maximaal profileren door middel van de showtuin. De showtuin kan gebruikt worden als ontmoetingsplek en als verbinder tussen diverse vakgebieden. Een showtuin kan je bedrijf laten groeien.

Meer info over alle onderdelen, reglementen en de mogelijkheid om je aan te melden vind je op: https://gardenista.nl/deelnemen/competities

Laatste bloemschiknieuws

De digitale bloemschikdemonstratie van Pim van den Akker en nog meer bloemschiknieuws is nog steeds te bekijken!