Emmen
bekijk online
Nieuwsbrief

Ook de oogstmaand gaat voorbij met redelijk weer voor de tuin. Af en toe een buitje is goed voor de planten, maar helaas is dit ook een uitnodiging voor de slakken. Deze voelden zich wel heel erg thuis in onze tuinen dit jaar. Maar ook in deze periode van het jaar kunnen we nog volop genieten van de prachtige bloemen die in de maand september in volle bloei staan en niet alleen wij maar ook de vlinders genieten hier uitbundig van.

We kunnen u eindelijk uitnodigen voor de ledenvergadering (i.p.v. februari) met aansluitend een lezing van Margreet Spanjaard. Verder is er nog een laatste kans om de open tuinen in de omgeving Assen en  Beilen te bekijken in het kader van de Open Tuinen Carrousel Drenthe. 

Voor oktober in deze nieuwsbrief alvast de aankondiging van de planten- en zadenruilbeurs en de uitnodiging voor de lezing van Olga van Ekelenburg.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de cursus Bloem & Design. U kunt zich nog opgeven. Voor meer informatie over tuinen kunt u altijd terecht op de site van Groei & Bloei .

Voor de goede orde hebben we een coronacheck toegevoegd die op al onze activiteiten van toepassing is.

En tenslotte: als u zelf iets wilt meedelen in de nieuwsbrief van oktober dan ontvangen wij uw bijdrage graag voor 1 oktober a.s. op webemmengroei@gmail.com. Via dit emailadres kunt u ook plantjes ruilen op de website.

Seizoensopening

Op 18 september beginnen we het nieuwe seizoen weer met een leuke/gezellige seizoensopening. We bezoeken twee tuinen en starten bij Tropisch Weerdinge in Nieuw-Weerdinge waar we zullen worden ontvangen met een kopje koffie/thee en een rondleiding krijgen van de eigenaar. Vervolgens worden we verwacht in Emmer-Compascuum om de excursie af te sluiten in De Hoofdmeesterstuin. Hier wordt u ook getracteerd op een hapje en een drankje.

Locaties:

13.30 uur Tropisch Weerdinge, Raiffeisenstraat 25, Nieuw-Weerdinge
15.30 uur De Hoofdmeesterstuin, Kanaal A NZ 16, Emmer-Erfscheidenveen 

Kosten: Deze excursie is gratis voor leden van de afd. Emmen. Niet-leden betalen € 4,- 

Aanmelden: uiterlijk 15 september 2021

Tropisch Weerdinge

Een tropische tuin waar u via diverse paden langs waterlopen, bananenbomen, vele soorten bamboe en palmbomen loopt met achter elke bocht weer een nieuwe verrassing. Er is koffie, thee en drinken en u kunt gebruik maken van de diverse zitjes in de tuin. Ontspannen en rustig genieten van al het bijzondere groen om u heen...

De Hoofdmeesterstuin

Vanuit de woning van de voormalige hoofdmeester uit 1928 kijkt men over de voortuin en het Drentse land. Achter en opzij een zeer afwisselende tuin met steeds weer verrassende gedeeltes. Een grote vijver, een groentetuin, bordereilanden in het gras, bloemenweide, een fruitboomgaard en veel verborgen hoekjes. De borders zijn weelderig en kleurrijk en bijna alle eenjarigen en vaste planten zijn zelf gezaaid in de kweekkas. Een vrij jonge tuin van 2.800 m2 waar toch al veel moois te zien is.

Ledenvergadering 2021

Op 29 september 2021 nodigen wij u alsnog uit voor de algemene ledenvergadering 2021 KMTP afdeling Emmen. Deze zou in februari al plaats hebben gevonden, maar kon toen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Agenda
1. Opening
2. Vaststellen agenda
3. Notulen 19 februari 2020
4. Mededelingen
5. Sociaal jaarverslag 2020
6. Financieel jaarverslag 2020
7. Verslag kascontrolecommissie, decharge penningmeester voor 2020
8. Benoeming nieuwe kascommissie 2021
9. Begroting 2021
10. Samenstelling bestuur: voorzitter Imke Boelema, secretaris Jannie Veldman, penningmeester en webmaster Martha Hazenberg, bloemschikcoördinator vacant, algemene bestuursleden Geke Wouda, Margreet Mulder. Als nieuw algemeen bestuurslid wordt voorgesteld Paul Koopman-Nijmeijer

11. Evaluatie nieuwsbrief

12. Rondvraag

13. Sluiting

 

Locatie: AOC Terra, Huizingsbrinkweg 9, Emmen 19.30 - 20.30 uur


Toegang: Alleen voor leden afd. Emmen 


Aanmelden: uiterlijk 28 september 2021

Lezing Margreet Spanjaard: Toon me uw tuin en ik zeg u wie u bent

Aansluitend aan de ledenvergadering van 29 september a.s. zal Margreet Spanjaard een lezing houden over uw tuin.

Wat zegt een tuin over de eigenaar? In de middeleeuwen hadden kloosters tuinen met perken voor geneeskrachtige planten. In de 18eeeuw waren er de formele Franse tuinen en in de 19eeeuw de Engelse landschapstuin. Toen de burgerij ook tuinen ging aanleggen was dat een aftreksel van die stijlen maar er kwamen ook cottage tuinen, rotstuinen, prairietuinen en ga zo maar door. Is de tuin een afspiegeling van het karakter en de leeftijd van de eigenaar?

Kortom: wat zegt mijn tuin over mij?

Open Tuinen Carrousel

Het laatste Open Tuinen Carrousel weekend wordt gehouden op 11 en 12 september. De afdelingen Assen en Beilen zijn deze keer aan de beurt. De deelnemers kunt u vinden op www.opentuinencarrouseldrenthe.nl

Planten- en zadenruilbeurs

Op 9 oktober houden we weer onze ruilbeurs, DE plek waar u uw overtollige planten en zaden kunt aanbieden aan andere tuinliefhebbers of waar u kunt proberen voor uw tuin geschikte planten te vinden.

Voor nieuwe leden is dit een heerlijk moment om in een informele sfeer kennis te maken met andere tuinliefhebbers.
Er is koffie of thee met een plakje koeken er zijn stoelen aanwezig zodat u in alle rust het aanbod kunt bekijken of even de benen kunt strekken.

Er wordt geruild dus alles is geheel gratis. U moet alleen uw eigen reiskosten betalen om deel te nemen aan deze ruilbeurs.

Een nieuwe tuin die wel wat extra planten kan gebruiken? Kom beslist langs! Ook als u geen planten kunt inbrengen.

Let op: Vanaf dit seizoen gaan we de ruilbeurs op een nieuwe locatie houden, namelijk de tuin van ons bestuurslid Paul: De Hoofdmeesterstuin in Emmer-Erfscheidenveen.

Bij slecht weer hebben we de beschikking over een grote overkapping, dus dan kunt u ook droog staan.

Locatie: De Hoofdmeesterstuin, Kanaal A NZ 16, Emmer-Erfscheidenveen

Planten aanleveren : vanaf 09.30 uur. Het ruilen zelf: 10.00 - 11.00 uur

Toegang: voor iedereen gratis toegankelijk, ook voor niet-leden van Groei & Bloei.

Lezing Olga van Ekelenburg: Slingers van de tuin

Het tuinvirus kreeg Olga in 1999 in zijn greep. Haar pas ontdekte groene vingers kwa- men geweldig goed van pas, want die 1900m2 grote tuin moest gevuld worden met kleurige pracht. En wel zo snel mogelijk. Dit enthousiasme zorgde voor een bijzondere voorliefde voor het gebruik van eenjarige om de gaten in de borders tussen de vaste planten op te vullen. Kleurige ‘snelgroeiers’, die de tuin elk jaar iets anders, iets extra’s meegeven. Sindsdien is Olga verkocht; ze zaait en kweekt er inmiddels duizenden per jaar. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de verkoop vanuit haar hobbykwekerij. Tijdens haar lezing ‘Slingers van de tuin’ vertelt Olga op enthousiaste wijze over het gebruik van eenjarigen. Heel bijzonder zijn de gewaagde kleurcombinaties, waardoor zowel de vaste planten als de eenjarige nog beter tot hun recht komen. Veel foto’s van haar eigen tuin, Olgarden, passeren de revue, en ook handige tips zullen niet ontbreken. Laat je enthousiasmeren tijdens deze kleurrijke presentatie!

Datum: 20 oktober 2021 - 20.00 uur

Plaats: AOC Terra, Huizingsbrinkweg 9, Emmen 

Aanmelden: uiterlijk 19 oktober 2021

 

Als u een van onderstaande vragen met ja beantwoordt blijf dan thuis

Nieuwe leden

We zijn blij dat we weer enkele nieuwe leden mogen welkom heten:

de heer W. Beuling uit Erm

mw.F.H. Ritzema uit Klazienaveen

mw.R.L.E. Touw-Parengkuan uit Emmen

mw.G. Flap-Westerhof uit Nieuw-Weerdinge

mw.J.H.G. Arends-Kolker uit Erica

We hopen u binnenkort te mogen ontmoeten op een van onze verenigingsactiviteiten