Emmen

De cursus Snoeien doet groeien en bloeien was gepland in 2 delen: op 8 maart is er theorie gegeven en de praktijk zou op 11 maart in de tuin van Martha en Jan plaatsvinden. Echter: op 11 maart lag er sneeuw en dat is minder gunstig voor snoeiwerkzaamheden. Dus moesten we improviseren. We besloten om de praktijk nu op 25 maart te organiseren, maar helaas waren er 5 mensen die dan geen tijd hadden. Twee van hen hebben hun praktijk in de tuin van Gerrit kunnen doen op 18 maart en de rest was op de 25e aan de beurt.

Op 25 maart waren de vooruitzichten iets beter - regenachtig, wind, koud - maar de tuin lag er nog, Gerrit was beschikbaar en er waren nog 6 deelnemers voor de cursus. Alles leek prima dus.

Martha en Jan hebben een tuin waar naar hartelust gesnoeid kan worden. Soms heb je tuinen waarin je denkt, jeetje wat veel, wat groot, en hoe pak ik dat aan. Onder de strakke leiding van Gerrit zijn we begonnen de vele struiken in model te brengen. We konden, op zijn aanwijzingen, naar believen onze gang gaan  en hebben ervaren hoe leerzaam het is om onder begeleiding je tuin en de inhoud van je tuin onder handen te nemen. Moeilijk te omschrijven wat iedereen persoonlijk voor inzet geleverd heeft en hoe alle resultaat was, wel staat in ieder geval vast dat alle deelnemers na 2 intensieve uren met goed en voldaan gevoel naar huis zijn gegaan. Kortom een gezellige en zeer leerzame ochtend (zonder sneeuw). Dank voor het  beschikbaar stellen van de tuin, dank aan Gerrit voor zijn flexibiliteit en een aanbeveling voor iedere minder bedrevene snoei-enthousiast.

Geke.