Emmen

2023

Als het seizoen begint zorg ik eerst dat de groententuin op orde is. Er is veel ruimte en het lukt me niet om alles goed bij de houden, maar ondanks dat vind ik het heerlijk.

Begin maart ben ik  begonnen met het voorzaaien van de tomaat, prei, komkommer, witte en rode kool, sperciebonen, erwtjes, peultjes en tuinbonen in de kas. En voor de verandering heb ik de mooie zwarte grond van een aantal mollehopen hiervoor gebruikt. Eens kijken of dit lukt. Maar eerst moet ik mijn mos op dit grasveld een beetje kwijt. Ik doe dit met de hark, maar bij nader inzien had ik toch beter een machientje kunnen gebruiken.

Begin mei zijn ook de sla, worteltjes, bietjes en spinazie gezaaid en zitten de aardappels in de grond. Het stuk waar de aardappels komen eerst voorzien van (1 jaar oude) paardemest. Bietjes gedeeltelijk voorgezaaid in de kas, maar meteen ter plaatse gaat over het algemeen beter. De boerenkool in de kas gezaaid. Ook de voorgezaaide koolrabi naar buiten gebracht. En na de ijsheiligen kunnen ook de sperciebonen naar buiten. Ook de tomatenplantjes kunnen naar de tomatenkas.

Eind mei  : Inmiddels zijn de prei, komkommer, witte en rode kool, erwtjes, peultjes en tuinbonen  buiten geplant. De worteltjes doen het goed. Helaas is de spinazie en de sla doorgeschoten. Was het toch te warm?

Begin juli : Begonnen met de oogst van de erwtjes en peultjes. Boerenkool buiten geplant. En de eerste komkommers zitten er al aan.

Eind juli : En ook de eerste sperciebonen en aardappels geoogst.