Emmen

Cursus Bloem & Design 2023/24

Een cursus van 6 avonden voor beginners en gevorderden onder leiding van Arjan Oosting, docent bij Terra.

Tijdens de cursusavonden werken de cursisten aan dezelfde opdracht. In deze cursus krijgen vormgeving , materiaalkeuze/materiaalgebruik en vooral de techniek van het bloemschikken veel aandacht. Daarnaast is er tijdens het werken natuurlijk begeleiding en worden op het eind van de avond de werkstukken nabesproken. Door de eigen materiaalkeuze ontstaan totaal verschillende creaties. Het is dan ook erg leuk om aan het eind dit te bespreken en op deze manier ook van elkaar te leren.

De foto's van de cursus kunt u zien op onze fotopagina.

De cursus is toegankelijk voor leden en niet-leden.

Data cursus:

  • 19 september 2023
  • 31 oktober 2023
  • 28 november 2023
  • 23 januari 2024
  • 27 februari 2024
  • 26 maart 2024

Voor de cursus hebben we dezelfde onderwerpen gekozen voor zowel de beginners als de gevorderden. Het wezenlijke verschil zit dus in de moeilijkheidsgraad en het verwerken van de materialen.
Tijdens de lessen zorgt u voor uw eigen ondergronden. En daarnaast neemt u uw eigen bloemen en bijmaterialen mee, dit hoeven geen gekochte materialen te zijn. In de natuur, (tuin of park) zijn heel veel producten te vinden die goed te gebruiken zijn. Bij de gevorderden cursus kijken we samen welke technieken u beheerst en waar u aan zou willen werken. Tijdens elke les bespreken we de werkstukken na en bespreken we het onderwerp van de aankomende les.


Onderstaand vindt u een omschrijving met de inhouden van de lessen.

Les 1 : Tuinfeest - Maak er een feestje van!

Les 2 : Oogstfeest - Zonder oogst geen feest

Les 3 : Lootjes - Laat je verrassen

Les 4 : Voorjaar - De kers op de taart

Les 5 : Werken in een vorm - Om in een lijstje te doen

Les 6 : Pasen - Een eitje pellen

 

 

Les 1 : Tuinfeest - Maak er een feestje van!

Tijdens deze les gaan we iets maken voor op de tuintafel. Het thema is tuinfeest, de invulling van dit feest is ter eigen invulling. Je kan bij de invulling denken aan een bepaald sfeerbeeld, bijvoorbeeld Ibiza, Festival of Italiaanse sferen.
De ondergrond is vrij te bepalen, dit kan een platte schaal, een tuinvaas of hangend object zijn. Graag prikkel ik uw fantasie en maak vooral iets wat op uw tafel past. De technieken die gebruikt kunnen worden zijn: steektechniek, bundelen, plakken, rijgen stapelen.

Les 2 : Oogstfeest - Zonder oogst geen feest

 

Deze les werken we met het thema oogst. Hierbij kunnen we denken aan een bloemen, groenten, fruit arrangement. Van oudsher is ‘de hoorn des overvloed’ het beeld, teken van een rijke oogst. Tijdens deze les maakt een u een combinatie van bloemen, groenten en fruit. Besef wel dat de gebruikte producten zo verwerkt worden dat ze nog wel geconsumeerd kunnen worden. De invulling kan dan ook zowel klassiek als modern zijn.

Les 3 : Lootjes - Laat je verrassen

Deze les werken we met lootjes. De les hiervoor heb ik een lijst met onderwerpen die door jullie aangevuld kan worden. Deze onderwerpen gaan we aanvliegen op techniek.
De technieken die bij deze opdracht gebruikt zouden kunnen worden zijn bijvoorbeeld plakken, stappelen, rijgen, buigen, vormen...

Graag leggen we in deze les de nadruk voor jullie op de vormgeving en het experimenteel verwerken van de materialen. Ik daag u graag uit!

Les 4 : Voorjaar - De kers op de taart

Tijdens deze les is het de bedoeling dat we een taart maken. Deze kan gemaakt worden voor zowel binnen als buiten. Voor binnen kunt u denken aan het gebruik van snijbloemen en eventueel bolletjes. Voor op de tuintafel is het ook mogelijk om iets te maken voor de vogels. Hierbij kunt u denken aan bes-materiaal, vetbollen etc...

Materialen worden over het algemeen kort en compact verwerkt. Denk goed na over de zijkant van het werk dit kan eventueel afgedekt worden met blad, vilt of andere materialen. De technieken die bij dit onderwerp gebruikt kunnen worden is een steektechniek, plakken, stapelen, smelten, vervormen en ...

Les 5 : Werken in een vorm - Om in een lijstje te doen

Deze les gaan we werken binnen een frame! Hierbij mag u denken aan een oude lijst van een schilderij of een zelfgemaakt kader van bijvoorbeeld hout, staal of ... Kijk voor dit soort ondergronden zeker ook eens bij de kringloop.

Deze lijst kunt u hangen of neerleggen. De technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden is klemmen, spannen, weven, stapelen, plakken, rijgen en ...

De keuze van de materialen is vrij. U kunt bijvoorbeeld werken met verse snijbloemen maar droogbloemen en of zijde zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.

Les 6: Pasen - Een eitje pellen.

 

Het onderwerp voor deze les is Pasen.

Jullie mogen zelf kiezen welke technieken je deze les zou willen gebruiken. Kies een techniek waarin u zichzelf zou willen bekwamen. De keuze van de ondergrond is dan ook vrij. Daag uzelf uit en dan zult u dat ‘eitje zeker pellen’.

Als u nog vragen heeft of u wilt zich aanmelden, dan kan dit bij de bloemschikcoordinator Kitty Eshuis-Lieberom en door het aanmeldingsformulier in te vullen. E-mail: eshuiskitty@gmail.com. Tel.: 06 54293905.

De aanmelding is definitief als het geld is overgemaakt op bankrekening NL75 RABO 0104 3385 98 t.n.v. KMTP afdeling Emmen (zie onze algemene aanmeldingsprocedure).

 

Tijdstip: dinsdagavond van 19.30 - ca. 22.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Kosten:  € 90 voor leden afd. Emmen (en hun gezinsleden)  en € 120 voor niet-leden. Als u alleen deelneemt aan 3 lessen in 2024 dan zijn de kosten resp. € 45 en € 60.

Locatie: AOC Terra, Huizingsbrinkweg 9 Emmen

Even voorstellen

 

 

 

Mijn naam is Arjan Oosting.
Op dit moment geef ik het vak bloemschikken op het VMBO-Groen in Eelde en Emmen. Hiervoor heb ik lesgegeven bij het Wellant College in Dordrecht.
Naast het lesgeven aan jongeren heb ik ook een aantal jaren de vakopleiding bloem voor volwassenen bij Terra Next gedraaid.
Daarnaast ben ik een jaar of 15 druk geweest als arrangeur bij o.a. het bloemencorso in Eelde.

 

 

Mijn naam is Kitty Eshuis-Lieberom.
Ik mag Imke Boelema opvolgen als bloemschikcoördinator, kan echter niet tippen aan haar ervaring, maar volg toch al ruim 10 jaar met veel plezier de cursus Bloem & Design.
Ik geniet al een aantal jaren van mijn pensioen, maar in mijn werkzame leven ben ik 44 jaar verloskundige geweest in Emmen.
Ik woon sinds het overlijden van mijn man alleen met mijn 3 poezen in Emmen.
Ik sta altijd open voor ideeën en tips die een aanvulling kunnen zijn op mijn functie van bloemschikcoördinator.